eSPiCTools | Xarchagas – Documental
604
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-604,mega-menu-top-navigation,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Eina educativa

Documental sobre la malaltia de Chagas a Barcelona

Aquest material és una eina de treball que té com a objectius informar i sensibilitzar, tant als diferents col·lectius d’immigrants com la població en general, de la importància creixent de la malaltia de Chagas en llocs on es desconeixia la seva presència.

Què és la malaltia de Chagas? Com afecta i com es transmet? Puc saber si tinc la malaltia? On he d’anar? Aquestes són algunes de les preguntes que es plantegen en aquest documental. A través de les experiències dels seus protagonistes coneixerem com es viu aquesta realitat lluny dels països d’origen i coneixerem també a les persones i organismes que treballen per atendre els pacients i familiars d’aquesta malaltia silenciosa. Aquest material està pensat per ser utilitzat com a eina de treball per als agents comunitaris de salut així com per divulgar la realitat de la malaltia de Chagas fora de les àrees endèmiques.

Any 2006-2007

La investigación cualitativa de carácter antropológico ha sido concebida producto de la necesidad emergente en la consulta y atención clínica de personas bolivianas con enfermedad de Chagas

Procés de recerca

2006-2007: La investigació qualitativa de caràcter antropològic ha estat concebuda producte de la necessitat emergent en la consulta i atenció clínica de persones bolivianes amb malaltia de Chagas, desenvolupada per l’equip de la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional Drassanes. La complexitat evident en la quotidianitat de les persones consultants provinents de Bolívia, han fet necessari un acostament de caràcter qualitatiu.

Per a això es va realitzar entre setembre del 2006 i febrer 2007, un treball etnogràfic que va incloure l’observació participant, entrevistes semiestructurades, entrevistes en profunditat a les persones consultants provinents de Bolívia principalment, l’estudi va incloure el context social i familiar d’aquestes persones, com també la percepció que l’equip de salut té respecte de la malaltia.

Durant aquest període es va realitzar un treball etnogràfic, que va implicar la inserció regular d’una antropòloga durant 3 dies a la setmana, en horari d’atenció. Es va realitzar observació participant, mantenint un registre en un quadern de camp, entrevistes obertes dones i homes procedents de Bolívia (Taula 1), i l’equip de salut del centre, i als que realitzen atencions d’especialitat en altres centres. L’acostament a les persones es va realitzar tant dins com fora del Centre de salut. També es va realitzar a través dels contactes establerts, vincles amb altres persones amb i sense malaltia de Chagas que formen part de les xarxes socials i familiars dels i les Bolivianes. Es va aconseguir comptar amb 20 persones clau tant dins com fora de l’establiment i de l’equip de salut que atén directament i que conformen la xarxa més directa.

Entendre que la malaltia de Chagas s’associa a la mort, permet comprendre les resistències, angoixes, postergacions que les dones experimenten en relació a la malaltia de Chagas especialment quan aquestes tenen fills o quan volen tenir-los. Finalment per apropar-nos a la Transmissió vertical de la malaltia de Chagas, es fa indispensable no només referir-nos a les dones, sinó entendre la significació que homes i dones li atribueixen a la malaltia en els diferents contextos, especialment en el context migratori.

Publicacions: