La malaltia de Chagas es compta entre les «malalties tropicals desateses». Segons diferents estimacions, nou de cada deu persones afectades —que sumen un total d’entre sis i set milions, d’acord amb l’Organització Mundial de la Salut— no saben que pateixen la infecció. L’ estigma envolta aquesta malaltia, associada tradicionalment a la pobresa i al món rural.
Des del Barcelona CaixaResearch Living Lab s’ha treballat durant dos anys amb col·lectius afectats per la malaltia de Chagas, població originària de països endèmics, professionals de la salut, especialistes en salut global i professionals de la comunicació per millorar l’accés i l’atenció integral a les persones afectades.
La realitat transnacional de la malaltia, així com tota la càrrega cultural associada (mites, tabús, estigma, etc. ) van portar el grup motor a prioritzar la comunicació per al canvi com a eix d’acció. Es va establir una premissa molt clara per poder fer efectiva aquesta transformació: situar a la comunitat al centre, com a principal motor del canvi.
Una campanya per transformar una realitat silenciada
La campanya és resultat d’aquest treball participatiu, en el qual diversos actors han sumat energies i coneixements per a la cocreació de tres vídeos com a eix principal. Aquests vídeos estan fets per sensibilitzar, per trencar el silenci i desestigmatitzar, per articular comunitats i impulsar l’acció col·lectiva, perquè compartir testimonis en primera persona sigui el primer pas cap a la transformació d’aquesta realitat silenciada.