eSPiCTools | Tuberculosi 2021 Manual
2700
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2700,mega-menu-top-navigation,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

MANUAL EDUCATIU TUBERCULOSI

Aquesta Guia s’ha elaborat com a material de suport educatiu al vídeo de tuberculosi, realitzat amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar, tant a membres de diferents col·lectius de persones immigrades com al personal sanitari, sobre la importància de la prevenció i control de la tuberculosi.
Està dissenyada per a ser utilitzada, simultàniament, per la persona formadora i per la persona que rep la formació.
La part adreçada al formador consta de continguts a transmetre sobre la malaltia i una guia d’entrevista, mentre que, en la part adreçada a qui rep la formació, s’hi visualitzen missatges educatius.
L’estructura de continguts és la següent: Identificació / Transmissió / Símptomes / Diagnòstic / Tractament / Infecció / Prevenció de la tuberculosi

Es pot utilitzar de diferents maneres:
– Com a suport al vídeo
– Com a material educatiu per als agents comunitaris de salut i professionals sanitaris.

PROCÉS DE RECERCA:

Entre els anys 2000 i 2001 es va realitzar, dins el marc d’un projecte europeu MIGRA.SANTE:  (Développement et mise en place d’outils et d’actions innovantes de lutte contre la tuberculose et autres maladies transmissibles à destination des communautés migrantes et d’Afrique Sub-Saharienne et des acteurs de santé) dans le cadre du Programme DG SANCO/G/4) un estudi per treballar la tuberculosi a la població immigrant. Per a la realització d’aquest material es va realitzar aquest estudi qualitatiu.

Metedologia

Es van fer dues fases: metaplan amb professionals i entrevistes amb población immigrant.
Metaplan: es va realitzar un metaplan amb personal sanitari, metges i infermers.
Entrevista en grup estructurada: Van ser entrevistats un total de 58 immigrants: Edat: El 57,9% tenien menys de 30 anys. Sexe: El 72,4% eren homes i el 27,6% dones. Procedència: D’aquests, 14 van ser de Pakistan (24,1%); 10 del Magrib (17,5%), sent 6 d’Algèria (10,3%) i 4 del Marroc (6,9%); i 17 de l’Àfrica Subsahariana (29,4%), sent 3 del Senegal (5,2%), 3 de Sierra Leone (5,2%), 4 del Camerun (6,9%) i 7 de Costa d’Ivori ( 12,1%), i 16 d’Europa de l’Est (27,6%), sent 2 de Geòrgia (3,4%), 2 de Txetxènia (3,4%), 2 de Rússia (3,4%), 2 de Ucraïna (3,4%), i 8 d’Armènia (13,8%). Area: El 13,8% eren d’area rural, el 75,9% area urbana, i un 3,4% havien viscut en area rural i urbana. Religió: El 60,3% eren musulmans, el 31% eren catòlics, 5,2% eren animistes i el 1,7% protestants. Temps d’estada: El 98% dels entrevistats feia menys de dos anys que havien arribat a Barcelona.

A partir de les conclusions de l’estudi es va realizar el guió de la video-guia que es va fer posteriorment. Aquesta eina educativa ha de servir per aportar coneixements en els punts de conflicto que es van detectar: confusió entre infecció i malaltia, diferents apreciacions en la utilitat de la vacuna, diferents coneixements de l’exesitència de tractament, diferentes percepcions en la causa de la malaltia.

 OBJECTIU DE DE L’ESPICTOOL

Aquesta Guia s’ha elaborat com a material de suport educatiu al vídeo de tuberculosi, realitzat amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar tant a membres de diferents col·lectius de persones immigrades com al personal sanitari, sobre la importància de la prevenció i control de la tuberculosi.
Està dissenyada per ser utilitzada, simultàniament, per la persona formadora i per la persona que rep la formació.
La part adreçada al formador consta de continguts a transmetre sobre la malaltia i una guia d’entrevista, mentre que, en la part adreçada a qui rep la formació, s’hi visualitzen missatges educatius.

ESTRUCTURA

L’estructura de continguts és la següent:

 • Identificació
 • Transmissió
 • Símptomes
 • Diagnòstic
 • Tractament
 • Infecció
 • Prevenció de la tuberculosi.

 

Es pot utilitzar de diferents maneres:

 • Com a suport al vídeo
 • Com a material educatiu per als agents comunitaris de salut
  i professionals sanitaris.

PUBLICACIONS

Evaluation of a community based tuberculosis detection program depending on ethnical particularities.

J. Mendioroz, H. Ouaarab, J. Gómez i Prat and Proyecto Tuberculosis.Abstracts of the 9th European Congress on Tropical Medicine and International Health. Tropical Medicine and International Health, volume 20: suppl 1 pp 350–351 september 2015.

CONTACTA AMB NOSALTRES

  Accepeto Terms legals

  Por favor, prueba que eres un humano seleccionando el corazón.