eSPiCTools | Diverxual – Sidajoc
692
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-692,mega-menu-top-navigation,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Eina educativa

Sidajoc

El SIDAJOC representa un dels primers materials de prevenció del VIH / SIDA adreçat a dones africanes. Sorgeix de la necessitat amb què ens trobem en la pràctica diària pel que fa a aconseguir materials de suport pedagògic per a la conducció de grups d’informació i de formació. S’ha constatat que en contextos de treball relaxats i dinàmics els / les participants verbalitzen molt més els seus dubtes i les seves creences. Això té especial rellevància a l’hora de treballar una temàtica com la del VIH / SIDA en la qual els temes que es treballen tenen associada, en molts casos, una càrrega emocional elevada. A través d’aquest joc pretenem promoure una forma dinàmica i lúdica de conduir sessions d’informació sanitària, d’avaluar el coneixement dels participants, i de proporcionar una eina que pugui contemplar i adaptar-se a les particularitats derivades de les diferències culturals entre diferents grups ètnics.

El joc consta del següent material:

Tauler gran  (90×60 cm): És el tauler que s’utilitzarà en les intervencions habituals.
Tauler petit (Din-A3): És una versió reduïda de l’anterior. S’afegeix en aquest format perquè sigui fàcilment reproduïble de cara a les intervencions que es realitzin fora de l’àmbit de l’organització.

Manual.
En tres idiomes diferents, pretén aportar, a part de les instruccions i d’algunes indicacions, un annex amb les preguntes on constarà:

Pregunta.
Resposta objectiva.
Quina és la finalitat de realitzar aquesta pregunta o que temes s’han de tenir en compte a l’hora d’avaluar la resposta donada.
Mòdul bàsic de preguntes: S’utilitzarà durant les sessions generals d’informació i com a base per a la posterior adaptació de les intervencions que facin les agents de salut.
Mòdul avançat: Per utilitzar en les sessions d’avaluació de la nostra formació. Conté els coneixements que considerem necessari que tinguin les agents de salut.
Instruccions i ruleta.
Complements: Fitxes, ‘formatgets’.

Procés de recerca

1999-2000: El Projecte d’aquest joc sorgeix com una iniciativa emmarcada en el projecte de formació de dones africanes com a agents de salut que ha estat portat a terme entre la Unitat de Malalties Tropicals Drassanes (ICS) i ACSAR a Barcelona, ​​AIDS & Mobility a Amsterdam, el Service Social des Etrangers a Brussel·les, i AIDES a París. S’ha dut a terme amb el suport de la Comunitat Econòmica Europea i amb el Programa de Prevenció i Assistència de la SIDA del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya. La intenció del joc és servir per a realitzar sessions d’informació sanitària, per avaluar coneixements del grup i detectar idees i percepcions que els membres del grup tenen sobre el VIH / SIDA. Amb aquesta finalitat s’han extret preguntes apropiades de diferents publicacions de prevenció del VIH / SIDA de psicologia dels grups i de formació d’agents de salut. Les respostes a aquestes preguntes seran tant concretes i objectives com de caràcter més obert amb intenció d’explorar creences, sentiments, percepcions, … En aquest últim cas, la decisió de si una resposta és correcta o no dependrà del grup i del dinamitzador.

Última i revisió i actualització feta a octubre 2007.

Publicacions: