eSPiCTools | Tuberculosi 2021
2713
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2713,mega-menu-top-navigation,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

VÍDEOS TUBERCULOSI

Aquesta eina educativa ha de servir per aportar coneixements en els punts de conflicte detectats per l’estudi en la población i els professionals. L’objectiu és aportar coneixements i conseqüentement facilitar la detecció i seguiments tant de nous casos com en l’estudi de contactes. Em sessions grupals a domicili o a entitats

S’estructura en dues parts: una història de ficció (30 minuts) seguida de una videoguia (7 minuts) on es proposen diferents temes a treballar a partir de preguntes concretes.

PROCÉS DE LA RECERCA:

Entre els anys 2000 i 2001 es va realitzar, dins el marc d’un projecte europeu MIGRA.SANTE:  (Développement et mise en place d’outils et d’actions innovantes de lutte contre la tuberculose et autres maladies transmissibles à destination des communautés migrantes et d’Afrique Sub-Saharienne et des acteurs de santé) dans le cadre du Programme DG SANCO/G/4) un estudi per treballar la tuberculosi a la població immigrant. Per a la realització d’aquest material es va realitzar aquest estudi qualitatiu.

Metedologia

Es van fer dues fases: metaplan amb professionals i entrevistes amb población immigrant.

Metaplan: es va realitzar un metaplan amb personal sanitari, metges i infermers.
Entrevista en grup estructurada: Van ser entrevistats un total de 58 immigrants: Edat: El 57,9% tenien menys de 30 anys. Sexe: El 72,4% eren homes i el 27,6% dones. Procedència: D’aquests, 14 van ser de Pakistan (24,1%); 10 del Magrib (17,5%), sent 6 d’Algèria (10,3%) i 4 del Marroc (6,9%); i 17 de l’Àfrica Subsahariana (29,4%), sent 3 del Senegal (5,2%), 3 de Sierra Leone (5,2%), 4 del Camerun (6,9%) i 7 de Costa d’Ivori ( 12,1%), i 16 d’Europa de l’Est (27,6%), sent 2 de Geòrgia (3,4%), 2 de Txetxènia (3,4%), 2 de Rússia (3,4%), 2 de Ucraïna (3,4%), i 8 d’Armènia (13,8%). Area: El 13,8% eren d’area rural, el 75,9% area urbana, i un 3,4% havien viscut en area rural i urbana. Religió: El 60,3% eren musulmans, el 31% eren catòlics, 5,2% eren animistes i el 1,7% protestants. Temps d’estada: El 98% dels entrevistats feia menys de dos anys que havien arribat a Barcelona.

A partir de les conclusions de l’estudi es va realizar el guió de la video-guia que es va fer posteriorment. Aquesta eina educativa ha de servir per aportar coneixements en els punts de conflicto que es van detectar: confusió entre infecció i malaltia, diferents apreciacions en la utilitat de la vacuna, diferents coneixements de l’exesitència de tractament, diferentes percepcions en la causa de la malaltia.

Observacions

Aquest material està pensat per ser utilitzat pels agents comunitaris de salut que conduirien les sessions.

Descripció

Aquest material és una eina de treball que té com objectius informar i sensibilitzar, tant a membres de diferents col.lectius de persones immigrades com al personal de la importància de la prevenció i el control de la tuberculosi.
S’intervé a partir de la dramatització de diversos personatges i es treballen aspectes que van des de l´explicació de la malaltia, a la identificació de recursos sanitaris o consells d´actuació. Al final del vídeo (30´) hi ha una vídeo guia (7´) per que la puguin fer servir els agents comunitaris de salut en les seves pròpies comunitats.

PUBLICACIONS

Evaluation of a community based tuberculosis detection program depending on ethnical particularities.

J. Mendioroz, H. Ouaarab, J. Gómez i Prat and Proyecto Tuberculosis.Abstracts of the 9th European Congress on Tropical Medicine and International Health. Tropical Medicine and International Health, volume 20: suppl 1 pp 350–351 september 2015.

CONTACTA AMB NOSALTRES

    Accepeto Terms legals

    Por favor, prueba que eres un humano seleccionando la casa.